Percről - Percre

  Gyorsabban életbe léphetnek az intézkedések, négy fázisban követik egymást.

  Újfajta megközelítésben kezelnék a koronavírus-járványt Szlovákiában,a kormány elfogadott egy olyan riasztórendszert (Alert system), amely a járvány alakulását követi és meghatározza, mely intézkedések bevezetésére van szükség.

  Ennek segítségével fognak tájékoztatni az éppen aktuális epidemiológiai helyzetről és régiók szerint lesz a szétírás, illetve országos viszonylatban is ad képet.

  Gyors és hatékony intézkedések elfogadását előreláthatóvá teszi, amivel az emberek jobban átlátják az egész helyzetet.

  Négy fázist különböztet meg a Covid automata és kritériumokat is felállít annak érdekében, hogy meggátolja a járvány súlyosbodását: esetszámok (jövőbeli nehézség), aktuális esetszámok emelkedése (jelenlegi nehézség) és dinamikája.

  Mindemellett a szaktárcák szemaforok megállapításánál négy alapkritériumot határoztak meg: ez a biztonság, elkülönítés, védelem és előreláthatóság.

  A biztonság tekintetében arra ügyelnek, nehogy jobban elterjednek a betegség a közösségben, valamint nehogy új gócpontok alakuljanak ki. Az előreláthatóságnál pedig fontos lesz monitorozni és menedzselni megbetegedéseket, az azzal kapcsolatos teszteléseket és felderíteni a pozitív eseteket illetve fertőzötteket és ezeket jelenteni fogják.

  “Regionális szinten kezelik az epidemiológiai helyzetet akkor, ha az országos kritériumokat teljesítik. A nemzeti kritériumok bekapcsolásával az ország magasabb szintre került, illetve regionális automatára kapcsol, ha a kritériumok csökkennek” – jelezte a szaktárca.

  Az egyes mutatók abból indulnak ki, hogy mennyi a hétnapos esetszám, mennyi beteg igényel kórházi ellátást és a reprodukciós szám (Rt). Az első országos fokozatot úgy állapítják meg, ha a heti esetszám több mint ezer, a másiknál 1500 illetve 3000 új esetnél, a harmadik fokozat pedig a 3000 és 5000 között, a negyedik fokozat akkor lép érvénybe Szlovákiában, ha az esetszám meghaladja az ötezret.

  A kórházi ellátásra szorulók számától függően pedig az első fokozat akkor jön, ha 1500nál több ember van kórházban, a második fokozat akkor lép életbe, ha 2000 illetve 2500 a betegek száma. A harmadik és negyedik riasztási fokozat pedig akkor lesz, ha országosan több mint 2500 lesz a kórházba ápoltak száma.

  Régiós szinten is lesznek leosztások, területi intézményi ellátottság és kórházi kapacitások szerint. A szabály szerint a szomszédos járásokban nem lehet három fokozatnál magasabb, azaz a szaktárca útmutatása szerint a kevésbé kockázatos régió automatikusan magasabb fokozatot kap, hogy kvázi kiegyenlítődjön a régiós automata. Enyhítések csak 10 nap utáni átértékelést követően várhatóak.

  Forrás: tasr

 • Kijárási korlátozást vezetnének be

  írta: GútaOnline

  Csökkenteni kell az emberek mobilitását. A központi járványügyi bizottság kijárási korlátozást rendelne el, olyat, mint amilyen volt az első országos tesztelés előtt volt (boltba, munkába, …

 • Szigorítások lépnek életbe az országban. Meghozták a szigorított intézkedésekről a döntést Szlovákiában. Igor Matovič szlovák kormányfő, Ján Mikas tisztifőorvos, Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Andrej …

 • Teszteltetni fogják az ingázókat

  írta: GútaOnline

  Ismertette a járványügyi helyzetet az egészségügyi miniszter. Stagnáló de súlyos a koronavírus-járvány Szlovákiában, jelezte Marek Krajčí, a szaktárca vezetője. Úgy fogalmazott, arányos Szlovákiában a koronavírus-járvány, …

 • A szomorú hírrel Marek Krajčí, egészségügyi miniszter állt elő. Néggyel nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma, így a kettő korábbival együtt immáron hat halálesetet tartanak nyilván. Három eset a bazini Idősek …

 • Rövid üzenetet küldött mindenki telefonszámára a Regionális Közegészségügyi Hivatal. Azon lakosok, akik otthon töltötték a húsvéti ünnepeket, mármint a járáson belül tartózkodtak, a közegegészségügyi hatóság rövid sms-ben küldött érte köszönetet. …

 • Jelentős részük a bazini idősek otthonában található. Pontosan 66 új koronavírus-fertőzöttett jegyeztek fel az elmúlt napban, abból 48 a bazini idősek otthonában található. Összesen 1302 tesztet végeztek. Szlovákiában összesen 835 …

 • Egy szinten marad a fertőzöttek száma

  írta: GútaOnline

  Legutóbb tizennégy koronavírus-fertőzöttet találtak, 1580 tesztet végeztek. Szlovákiában összesen 742 jegyzett fertőzött van, ketten meghaltak és 23 kigyógyultak tartanak nyilván.

 • Richard Sulík gazdasági miniszter arról beszélt, hogy fokozatosan lehetne enyhíteni a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett intézkedéseken. Felvetette, hogy jövő keddtől (04.14.) kinyithatna minden olyan üzlet, ami nem a bevásárlóközpontokban található. Egyúttal …

 • 19 új jegyzett koronavírus-fertőzött van Szlovákiában, 1690 tesztet végeztek. Összesen 701 jegyzett fertőzött van, két haláleset van, 23-an kigyógyultak (akit érdekel: eddig több mint 20ezer tesztet végeztek)

 • Megjelent a törvénytárban a hitelek és a kölcsönök törlesztőrészleteinek elhalasztásáról szóló rendelkezés. Ez azt jelenti, hogy mától érvényes, és igényelhető a hiteltörlesztő-részletek elhalasztása, legfeljebb kilenc hónappal. A bankok ma saját …

 • Romatelepek lezárása

  írta: GútaOnline

  Több romatelepet is lezárnak Szlovákiában. Az intézkedésre a koronavírus miatt van szükség.

 • Körülmények enyhítése

  írta: GútaOnline

  Ján Mikas, a Szlovák Köztársaság tisztifőorvosa szerint a következő két-három hétben kiderül, hogy hogyan is áll Szlovákia valójában, és vajon megengedheti-e magának, hogy enyhítsen az intézkedéseken.

 • Romatelepek tesztelésének növelése

  írta: GútaOnline

  Megnövelik a tesztelések számát a romatelepeken Szlovákiában. Sorra veszik mindet, hogy a lehető legrövidebb idő alatt végigmenjenek a mintegy 1044 romatelepen (33-ban már voltak).

 • Koronavírus fertőzöttek Szlovákián

  írta: GútaOnline

  101 jegyzett koronavírus-fertőzött lett az országban, 2042 tesztet végeztek, összesen 682 fertőzött van, két haláleset történt, 13-an kigyógyultak. Matovič a sírás határán jelentette be a számokat.

 • Járáshatár-ellenőrzések

  írta: GútaOnline

  Már egyszerűbbnek kell lennie a járáshatár-ellenőrzéseknek, mondta a szlovák védelmi miniszter. Szúrópróbaszerűen ellenőriznek, járásidegen rendszámokat.

 • Matovič a rendőrfőnökről

  írta: GútaOnline

  Először kiírja fbre Matovič, hogy a rendőrök nem értették meg a parancsot és hogy csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket kellett volna végezniük, aztán most már törölte ezt a posztját… És még nincs …

 • Digitális tankönyvek

  írta: GútaOnline

  Az Oktatási Minisztérium a digitális tankönyveket ingyen elérhetővé tette a tanárok és a szülők számára. Letölthetők az “Edičný portál” miniszteri weboldalról, ahol 14 kiadótól 55 kötet elérhető.

gutaonline.sk
Hírek Gútáról és a régióból

Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához. Elfogad Bővebben